Бюджетният дефицит в края на първото полугодие е 1,514 млрд. лв., съобщиха от Министерство на финансите, на които се позова "Дневник". Данните са на консолидирано ниво, като 1.164 млрд. лв. от него са следствие от управление на средствата по националния бюджет и 350,5 млн. лв. са формирани при управление на европейските средства.
Само за юни пък консолидираният бюджет е приключил с дефицит от 154,5 млн. лв. За сравнение - дефицитът за юни 2009 г. на месечна база е 377,5 млн. лева. Тогава обаче за полугодието дефицитът с натрупване за шестмесечието бе 3 пъти по-малък - 555 млн. лв.
Приходите в бюджета за първото полугодие на 2010 година са в размер на 11.189 млрд. лв., или 45,6% от актуализирания план.
В същото време разходите на консолидирано ниво (включително вноската на България за общия бюджет на ЕС) са достигнали 12.703,6 млрд. лв. и с това са изпълнени 45,7% от актуализирания план за бюджетни разходи.

Данните за изпълнението на приходите към края на юни показват забавяне основно в частта на данъчните приходи, съобщи БТА, като се позова данните на МФ. Влияние върху тяхното изпълнение оказва продължителната тенденция на спад на вноса и плавното увеличение на износа.

Ръстът на износа води до по-висок ефективно възстановен данъчен кредит, което допринася за намаление на постъпленията от ДДС. Забавянето през първите месеци на 2010 г. допълнително се подсилва от отсъствието на еднократен ефект през януари, свързан с публичните разходи, извършени през декември 2009 година.

Изоставане от разчета се очертава и при постъпленията от акцизи. През първите месеци на тази година Агенция "Митници" поетапно възстановява постъпил през 2009 г. акциз в размер на около 160 млн. лв. за унищожени през миналата година цигари със стар бандерол, за земеделски производители и за зареждане с горива на мореплавателни съдове. Отчита се намаление във физическия обем на обложените с акциз цигари и горива.