Робърт Дъдли - тихият американец, избран да спаси Бритиш петролиъм - БП (British Petroleum - BP) от финансова катастрофа и напълно опетнена репутация - е известен като човека, успял да издържи на проверките на руските разузнавателни служби, съобщава ДПА, цитирана от БТА.
Петгодишния опит на Дъдли като президент и главен изпълнителен директор на ТНК-БП - смесеното дружество на петролния гигант с руски компании - е най-запомнящият се период през 30-годишния му стаж в петролната промишленост.
Проектът за петролни проучвания в Източен Сибир доведе до ожесточен спор, в който руските партньори на БП обвиниха Дъдли в "нарушаване на руските закони". През юни 2008 г. американецът бе принуден да напусне Русия, след като визата му не бе подновена.
Дъдли се оплака от "продължителен тормоз" от руските власти, след като Федералната служба за сигурност (ФСС) два пъти нахлу в офисите на ТНК-БП в Москва.
Американецът подаде оставка през декември 2008 година, след като пет месеца се опитваше да ръководи компанията от централа извън Русия, чието местонахождение не бе оповестено, припомня ДПА.
След катастрофата с петролния разлив в Мексиканския залив, която силно навреди на репутацията на Бритиш петролиъм, компанията избра Робърт Дъдли да я оглави, подчертавайки "дълбокото му разбиране и връзка" със залива.
Дъдли е роден в Ню Йорк, но израства в Мисисипи, следва инженерна химия в университета в Илинойс и през 1979 г. започва работа в Амоко корпорейшън (Amoco Corporation). Работи за компанията до 1998 година, когато тя е погълната от Бритиш петролиъм.
Американецът е почетен командор на Ордена на Британската империя - чест, с която е награден от кралица Елизабет Втора през 2009 г. за заслуги в областта на световната енергийна сигурност и промишленост.
През 2009 г. става управляващ директор на БП. Високо уважаван в компанията, Дъдли е логичният избор за наследник на Тони Хейуърд, чиито действия за борба с петролния разлив създадоха сериозно напрежение между компанията и правителството на САЩ, отбелязва ДПА.
"Не подценявам естеството и сложността на работата, която предстои", заяви Дъдли, който ще поеме контрола над Бритиш петролиъм на 1 октомври.