Сред тях са Hypo Real Estate, гръцката ATEbank (това е една от държавните банки, които иска да купи Пиреос)  и пет испански спестовни каси.
Те ще се нуждаят от общо 3.5 млрд. евро допълнителен капитал, за да възвърнат стабилността.
Неиздържането на теста означава, че капиталовите позиции на седемте банки ще спаднат под равнищата, приемани за достатъчни, в случай на "дългов шок", засягащ цените на държавните облигации, в които банките са инвестирали.
От общо 91 европейски банки, които са включени в тестовете, най-много са испански - 27, посочва ДПА. В изпитанието не участват банки от България, Чехия, Естония, Латвия, Литва, Румъния и Словакия, допълва Асошиейтед прес.
Въпреки това премиерът Бойко Борисов коментира пред БНТ, че стрес тестът е показал, че банковата система в България е стабилна. Нямаме проблем с българските банки. Той вероятно има предвид, че сред седемте банки не е нито една от институциите, които имат участие в капитала на българските банки.
Европейските банкови групи, представени и в България, които са участвали в общоевропейския тест за устойчивост на банковата система, показват стабилност и доказано висока капиталова адекватност, коментира по-късно БНБ.
От ротационното белгийско председателство на ЕС приветстваха „високата устойчивост” на европейския банков сектор.
Твърди се обаче, че тестовете не взимат предвид най-лошите сценарии на неплатежоспособност по суверенния дълг на Гърция, Португалия или Испания, и че дълговото преструктуриране ще бъде пресметнато по начин, които не обхваща изцяло отрицателните последици за баланса на банките, коментира валутен анализатор, цитиран от АП. Това прави експертите скептични за резултатите.
Еврото поевтиня зо 1.28 долара преди обявяването на резултатите от стрес тестовете. Впоследствие единната валута се възстанови.

Актуализиран в 21:20 часа