Инвеститорите са убедени, че някои европейски банки изпитват сериозни затруднения и няма да преминат стрес тестовете.
Според икономистите от Royal Bank of Scotland, ако гръцките банки издържат изпитването, на пазарите ще се появи скептицизъм дали тестовете са достатъчно строги и дали дават обективна оценка на състоянието на финансовата система, пише “Уолстрийт джърнъл”.
Изданието посочва, че инвеститорите смятат, че прекалено добрите резултати в Европа може да подронят чувството на увереност. Междувременно политическите и финансовите лидери звучат изненадващо оптимистично в своите очаквания за резултатите от стрес тестовете, въпреки че гръцката икономика е в затруднено положение, а финансовата й система е под натиск. Подозренията се задълбочават заради недостатъчната прозрачност, при която се провеждат тестовете.
Инвеститорите, банкерите и някои европейски правителствени служители смятат, че за да си спечели доверие и достоверност, стрес тестът трябва да покаже, че има застрашени банки. Освен гръцките трезори, някои анализатори очакват малки и средни испански и немски банки да се окажат с недостатъчен капитал.
Немският ипотечен кредитор Hypo Real Estate не е издържал тестовете, пък съобщи информационната агенция “Блумбърг”, позовавайки се на два анонимни източника. Според данните проблемна се е оказала капиталовата устойчивост на Hypo на евентуално икономическо забавяне и загуби от държавни облигации. Вероятно германската банка, която беше придобита от местното правителство, ще се окаже единствената от проверяваните 14 институции в страната, която няма да мине тестът.
Причината за провала е, че Hypo е един от най-големите притежатели на облигации, емитирани от най-закъсалите страни от еврозоната Гърция, Испания и Португалия.
Според Moody's Investors Service, цитирани от “Блумбърг”, Bank of Ireland, най-голямата кредитна финансова институция в страната, ще премине европейските стрес тестове, след като през юни повиши капитала си до 2.93 млрд. евро.
Окончателните данни от стрес тестовете трябва да бъдат оповестени на 23 юли.