В. "Труд" дори разказва как зам.-шефът на "Газпром" Алексанър Медведев се хванал за главата при възклицанието на Зубков: "Това са много високи цени". Руският вицепремиер подчерта, че "Газпром" продава на 339 долара за 1000 куб. метра, а цената за крайния потребител у нас скача на 576 долара. Единият от посредниците - "Овъргаз" обясни част от 45-процентното разминаване с начисляването на ДДС. Освен това вероятно по веригата се включват и такса за пренос и други разходи.
Цена от 339 долара обаче  не е ниска цена - това е цената навсякъде в Европа, а на някои места е и по-ниска, заяви за бТВ енергийният министър Трайчо Трайков. Това изявление съответства на вчерашното интервю на премиера Бойко Борисов за "Файненшъл таймс". В него министър-председателят обяснява, че цената, която България плаща на "Газпром" е 295 долара за 1000 куб. метра, сравнено със 150 долара, платими от Германия и 155 долара за транзита към Турция.
Според думите на Трайков пък, от "Газпром" горивото минава през посредници, което също го оскъпява. Посредниците са излишно звено, е категоричната позиция на Трайков. "Булгаргаз" продава на множество потребители, поставяйки си 1,5% надценка. След това горивото минавало по тръбите на "Булгартрансгаз", което го оскъпява с нови 12 долара. След това "Булгаргаз" продава на промишлени потребители, топлофикации и на газоразпределителни дружества, които снабдяват домакинствата. Тук вече е най-голямата надценка, каза Трайков, която по думите му била между 150 и 250 лв. В крайна сметка цената до потребителя стига над 500 долара.
„Според нас формулата за ценообразуване би могла да бъде модифицирана. Ние изразихме позицията си, че посредниците не трябва да ги има", обясни Трайков.
В отговор на въпрос дали може да се намали цената на газа с 45% , министърът отговори, че страната ни ще иска чувствително намаление - от 1/4 или 1/3 . 
Запитан дали може темата да се поставя от България във вариант :„Да, ще има Белене, ако махнете посредниците при газа", Трайков каза: „Белене си е Белене и е наивно да се смята, че няма свързаност между темите, но за нас основната връзка беше между доставката на газ и "Южен поток" - това е взаимен интерес.
Трайков подчерта, че постигната договореност е собствеността върху тръбите на проекта да бъде 50 на 50, а сега действащите тръби да продължат да се използват и да поемат част от договореното количество, но собствеността при тях си остава 100% българска. Това според министъра е най-оптималният вариант, който е в интерес и на двете страни.
Трайков обясни, че с подписания от предишния министър договор за транзит на газ страната ни е ощетена, защото доставните цени на газа стават пазарни, а за транзит остават фиксирани.
Транзитната такса у нас е 1,70 долара, а в Украйна е 2,80, в Словакия е 4 долара, така че за България тази цена не е изгодна.
В отговор на упрека към Трайков, че е задържал повишението на газа през април и затова сега е толкова драстичен скокът, той отговори. „Независимо как се е движила цената, към днешна дата тя щеше да бъде с 30% по-ниска, ако не беше подписан договор от Овчаров през 2006 година".
Трайков смята, че цена от 6 - 7 милиарда евро за "Белене" е добра и реалистична цел. Засега липсва коментар на обещанието на премиера от вчера да започне плащания по проекта, преди да има инвеститор и разчети. "До средата на септември финансовият министър Дянков ще трябва да плати още 280 млн. евро за първия реактор, който се очаква да е готов тогава", заяви вчера Борисов, цитиран от "Дневник".