Френският президент Никола Саркози се замеси в корупционен скандал. Според френската преса държавният глава е получил дарение от 150 000 евро от най-богата жена в страната Лилиан Бетанкур, наследница на създателя на L'Oreal. Парите са дарени за предизборната кампания през 2007 г., уточнява "Кросс".
Бивш счетоводител на компанията твърди, че парите са били дадени в брой на министъра на труда Ерик Вьорт, който по това време е бил ковчежник на партията на Саркози.
В интервю за информационния сайт Mediapart днес бившата счетоводителка на Клер заяви, че Вьорт е получил в качеството си на касиер на президентската Партия Съюз за народно движение сума от 150 000 евро в брой през пролетта на 2007 г. Клер Т. е работила при наследницата на Л'Ореал в продължение на 12 години и напуснала счетоводителския пост през ноември 2008 г. Тя разполагала с акредитив за теглене на 50 000 евро в брой седмично.
Според нейния разказ пред Mediapart Патрис дьо Метр, управляващ богатството на 87-годишната милиардерка, й е наредил в края на март 2007 г. да изтегли сума, три пъти по-голяма от обичайната, т.е. 150 000 евро. "След това Метр ми каза, че бърза за вечеря с Ерик Вьорт, за да му предаде - дискретно, както ми каза - тези 150 000 евро", добави тя.
Бившата счетоводителка твърди също, че докато бил кмет на парижкия район Ньои в периода 1983-2002 г. е бил чест гост на трапезата на семейство Бетанкур, "където получаваше своя плик".
Замесените от компанията отрекоха да има конфликт на интереси, тъй като богатата фамилия често дарявала големи суми на политици. Самият Вьорт категорично отрече твърденията, а анонимен източник от кабинета на Саркози ги определи като „абсолютно грешни".
Ерик Вьорт, който преди бе министър по въпросите на бюджета и отговаря за финансите на управляващата партия, предизвика обществено недоволство след като се озова в конфликт на интереси. Съпругата му е работила за наследницата на  L'Oreal, срещу която се води разследване за укриване на данъци.