Администрацията също може да бъде блокирана, показва проучване на в. "Сега". Заради опасността от лишаване на служителите от гарантирано по конституция право президентът Георги Първанов подготвя поредното вето, а БСП и ДПС се готвят да сезират и Конституционния съд.
Най-драматична е картината в здравеопазването. "В редица областни болници има много натрупани отпуски и колегите нямат представа как да реагират. Ако ръководствата спазят закона и пуснат персонала в почивка, цели структури ще трябва да спрат да работят, а това е невъзможно", обясни пред "Сега" шефът на националното сдружение на областните многопрофилни болници д-р Михаил Зортев.
Ситуацията е особено тежка в специалности, които работят с йонизиращо лъчение като рентгенология или физиотерапия. Там само по Кодекса на труда персоналът има по 40 дни платен отпуск годишно, отделно има добавки за вредност по колективния трудов договор в здравеопазването.
Хиляди невзети дни има и в образованието. Най-сериозен е проблемът в университетите, където годишният отпуск по Кодекс на труда е 48 дни. Този отпуск не може да се ползва накуп през лятото заради кандидатстудентските кампании и ликвидационните сесии, които започват от началото на септември.  Голямата надежда във висшите училища за учебната 2010-2011 г. са докторантите, които така или иначе са длъжни да водят упражнения, но прехвърлянето на лекции е проблем.
Директорите са основният проблем в училищата. "В някои области на страната директорите имат средно да взимат по 160 дни, включително и заради лош контрол от страна на инспекторатите", коментира Маргарита Денкова от КТ "Подкрепа". Работата ще се поеме от помощник-директори, но част от тях също са с големи почивки. Учителите с дълги отпуски не са толкова много, но за всеки случай бюджетът на програмата "Без свободен час", от която се плаща за наемане на заместници, ще бъде увеличен, твърдят от просветното министерство.
С промени в Кодекса на труда бе решено отпуските, натрупани до тази година да се изчистят до края на 2011 г.