Проблемът с едно население, при което броят на възрастните непрекъснато нараства, при паралелно все по-малко на брой заети в трудовия процес, е известен отдавна. Като елемент от евентуално решение Европейската комисия изрично препоръчва постепенно увеличаване на пенсионната възраст на 70 години.
Да се работи по-дълго е също и една от официалните цели в икономическата и социалната стратегия на Европейския съюз до 2020 година.
"75 процента от населението в Европейския съюз между 18 и 64 години трябва да бъде заето в трудовия процес", заяви в началото на годината председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.
Това важи също и за целта до 2020 година. В момента Европейският съюз е все още много далеч от тази цел. Средната пенсионна възраст в Евросъюза е малко над 60 години - тоест значително по-ниска, отколкото в други части на света.
Пенсионната възраст в Европейския съюз се превърна в истинска обща тема преди всичко на фона на финансовата криза в Гърция.
Шведският министър на финансите Андерс Борг отправи през май критики, след като стана известно какви пенсионни привилегии ползват в Гърция заетите в публичния сектор. "Съвсем ясно е, че нашите данъкоплатци не са готови да плащат за гърци, които излизат в пенсия на 40 или 50 години", заяви шведският министър.
Но също и във Франция нещата не изглеждат по-добре. Понастоящем средностатистичeският французин излиза в пенсия под 59-годишна възраст. Президентът Никола Саркози иска да повиши официалната пенсионна възраст от 60 на 62 години. Той дори обяви това начинание за "майката на всички реформи". Така Франция е далеч от ситуацията в Германия, където постепенно пенсионната възраст се увеличава от 65 на 67 години.
Също и в Испания се визира тази възрастова граница. Във Великобритания новото правителство планира значително увеличаване на пенсионната възраст особено за жените, които след няколко години ще трябва да работят също толкова дълго, колкото и мъжете - до 65 години.
Макар че в много страни от Европейския съюз в момента се предприема увеличаване на пенсионната възраст, никое правителство не би пледирало за истинско съгласуване на пенсионната възраст в европейски план. Никоя страна не би се отказала доброволно от правото да взима сама, независима от другите, решенията си за официалната пенсионна възраст.
Заглавието е на Дир.бг