Средното равнище на лихвата е 3,65 процента, което е повишение спрямо лихвата от 3,53 процента, получена при предишния търг през май. Интересът към днешния търг бе по-голям от очаквания, отбелязва АП. Испанското правителство се надяваше чрез продажбата на държавните ценни книжа да събере между 2,5 млрд. долара и 3,5 млрд. долара.
Това стана, след като късно снощи международната рейтингова агенция Мудис (Moody's Investor Services) предупреди, че може да понижи кредитния рейтинг на страната с една или две степени, предаде Асошиейтед прес. Оценката на Мудис е останала "напълно незабелязана", заяви служител от министерството на финансите, предаде БТА.
Предупреждението бе направено, след като на 28 май друга рейтингова агенция, Фич (Fitch), понижи с една степен кредитната оценка на Испания, изтъквайки, че перспективите за растежа й са засегнати от частния дълг въпреки усилията на правителството да намали бюджетния дефицит.
Испанската икономика излезе от рецесията през първото тримесечие с растеж от 0,1 на сто спрямо последното тримесечие на 2009 година. Но остават опасения за жизнеспособността на финансовия сектор, както и заради големия частен дълг.
Безработицата достигна 20 на сто през първото тримесечие.
От днес в Испания влиза в сила увеличаване на Данък добавена стойност (ДДС) с два пункта.
ДДС се увеличава с два пункта от 16 на 18 на сто върху цените на много стоки като облекло, домакинска техника, стоки за развлечение и алкохолни напитки.
При хранителните продукти увеличението е от 7 на 8 процента, също толкова се увеличава ДДС върху безалкохолните напитки, хотелиерството и ресторантьорството.
Правителството одобри през май план за строги икономии от 15 милиарда евро през 2010-2011 година. То се надява да сведе бюджетния дефицит до 3 процента през 2013 година, след като за 2009 година показателят достигна 11,2 на сто от брутния вътрешен продукт (БВП).