Норвегия е страната с най-висока производителност в света, показва класация на сайта 247wallst.com, цитирана от profit.bg. Брутният вътрешен продукт (БВП) на северноевропейската държава е 382 трлн. долара, като на глава от населението се падат 52 561 долара.
30% от приходите на Норвегия се генерират от огромните петролни резерви. Освен това тя е третият по големина износител на природен газ в света. Тези енергийни индустрии плюс дървесните продукти и водната енергия означават високи доходи и ниска безработица за държавата, чието население е по-малко от половината от това на Ню Йорк, обобщава 247wallst.com.
На второ място в класацията е Сингапур с БВП от 177 млрд. долара, или по 50 522 долара на глава от населението. Основното предимство на страната е високото ниво на образованост и финансовите активи, които са съсредоточени там.
САЩ остават трети по производителност с 14,25 трлн. долара, или по 46 380 долара на човек. Сред основните предимства на щатската икономика са производственият капацитет и големината на сектора на потреблението. Двете неща, които поставят САЩ в съвсем друга категория обаче, са селското стопанство и интелектуалната собственост. Американските ферми все още произвеждат повече от тези на която и да било държава. САЩ напълно доминират световните информационни технологии, съдържанието с добавена стойност и интернет.
Веднага след челната тройка е Швейцария с БВП от 494 млрд. долара. Всеки швейцарец произвежда стоки и услуги на стойност 43 007 долара. Основен принос за икономиката носи индустрията на финансовите услуги и банкирането.
След алпийската страна се нарежда Хонконг с 210 млрд. долара БВП. Това е един от трите финансови центъра в региона и играе ролята на канал на Китай към свободния пазар.
Холандия е на шеста позиция със 795 млрд. долара БВП, или по 39 937 на глава от населението. Огромна роля за стопанството на страна играят пристанищата и летищата, които са най-големите входове към Европа. Страната е високоиндустриализирана и изнася стоки в секторите на химическата промишленост и електрическото оборудване. В Холандия също така се рафинира по-голяма част от петрола в Северна Европа.
Ирландия с произведени стоки и услуги за 228 млрд. долара е седма.
В десетката остават Австралия с БВП от 997 млрд. долара, или на човек по 38 910 долара, и Австрия – БВП 381 млрд., или на глава от населението по 38 838 долара.
Кувейт е под номер 10, като петролните резерви на страната са петите най-големи в света, а населението - едва 2,9 милиона души. Безработицата е малко над 2%. БВП достига 111 млрд. долара, или по 38 304 долара на глава от населението.