"Силното и трайно възстановяване изисква също така страните да нямат незаслужени предимства", подчерта той пред журналисти след срещата на Г-20 в Канада, предаде БГНЕС.
"Затова обсъдихме и нуждата от валути, които се контролират от пазара", добави той, като приветства решението на Китай да позволи на юана повече свобода спрямо долара (Днес страната обяви най-висок курс на юана за последните пет години - бел. ред.). Обама подчерта, че от Пекин ще се очаква да “взема насериозно“ поетия ангажимент за промяна на курса на юана. Според американския президент, досегашният курс дава значително търговско преимущество на Китай. 
Обама подчерта, че задлъжнялата Америка не може да "финансира" световния просперитет. Износът към САЩ не може да стане двигател на световното икономическо възстановяване.
"След като с години са вземали прекалено много заеми, американците не могат и няма да финансират пътя на света към траен просперитет".
"Никоя страна не трябва да смята, че пътят й към просперитет ще мине през износа към САЩ. Дадох ясно да се разбере, че САЩ ще се конкурират агресивно за работните места, индустриите и пазарите на бъдещето", добави той.
Това изявление отразява запазващото се разделение между водещите икономики в света по въпросите на икономическата политика. ЕС настоя страните да затегнат бюджетите си, а не да стимулират икономиките, поставяйки като приоритет дългосрочната стабилност. САЩ настояват за приоритет на растежа пред затягането на коланите, като подчертаха, че Европа и Япония трябва да стимулират вътрешното търсене и да отворят пазарите за внос.