Половината от притежателите на дебитни карти и 32 на сто от собствениците на кредитни карти ги използват за купуване на храна. Това сочи изследване на организацията MasterCard Europe, направено у нас през март и април тази година сред 1000 души на възраст между 18 и 64 години. Сравнително висок е процентът от картодържатели, които използват кредитните си карти и при покупка на дрехи (18 на сто), онлайн пазаруване /17 процента/ и плащане на сметки за дома /17 на сто/.
Изследването Master Index България 2010 показва че 88 процента от картодържателите научават ПИН кода си наизуст, 3 на сто го пазят записан в портфейла си, а 6 процента го запаметяват в мобилния си телефон.
На въпрос на кои места, където сега няма ПОС устройства, биха искали да имат възможност да плащат с карта, 29 на сто от анкетираните заявяват, че биха искали да използват разплащателни карти в държавни и общински учреждения, за да плащат своите данъци и такси, други 28 на сто посочват здравните заведения и институции, 10 на сто искат да могат да плащат с карта на открити пазари, а 6 процента в таксита.
През 2010 година 34 на сто от картодържателите заявяват, че предпочитат да използват карти за суми над 20 лева. Средната сума, която картодържателите заявяват, че плащат с дебитна карта, е 135.9 лева, а с кредитна - 240.56 лева. Що се отнася до честотата на използване на разплащателни карти, MasterIndex България 2010 показва, че средната честота на употреба на една дебитна карта е 4,5 пъти месечно, а средната честота на плащане с кредитна карта - 2,9 пъти месечно.
Статистиката отчита, че 65 на сто от картодържателите в България имат само дебитна карта, 28 на сто имат и дебитна, и кредитна карта, а 7 процента притежават само кредитна карта.