Това каза вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков при представянето на промените в Закона за държавния бюджет, предаде БТА..
Той посочи, че в края на годината се очаква ръст на икономиката с един процент, като дефицитът ще бъде в рамките на 3 до 3,8 процента на начислена основа (по европейска методология). На касова основа дефицитът ще бъде 4.8%.
Дянков поясни, че  един от основните мотиви за актуализацията е свързан с продължаващия спад във вътрешното търсене.
Влошената ситуация в Гърция и някои други страни в Европа внася допълнителна несигурност, допълни той.
Промените в бюджета предизвикаха съмнението на Европейската комисия, тъй като при подобрена прогноза за растежа се заложи рязко увеличаване на дефицита.
Предвиденият растеж е следствие основно на повишения принос на нетния износ в растежа на брутния вътрешен продукт /БВП/. Вследствие на тези процеси се очаква по-песимистично развитие на приходите, посочи финансовият министър.  Той има предвид обратната зависимост между нетния износ и приходите от ДДС (с данъка се облага вносът, който напоследък намаля, докато износителите си връщат данъчен кредит).
Очаква се неизпълнение на приходите в размер на около два млрд. лева или 2,9 процента от прогнозирания БВП. От реформиране на бюджетни структури ще бъдат спестени 900 млн. лева, каза Дянков.
Предложената промяна на минималния размер на фискалния резерв от 6,3 млрд. лв. на 4,5 млрд. лв. не е цел за размера на показателя в края на годината, посочи още финансовият министър. Идеята е да се гарантира гъвкавост. Финансирането чрез фискалния резерв до определени граници няма да окаже съществено влияние върху стабилността на валутния борд, тъй като при новите параметри, заложени в настоящия бюджет, резервът запазва нивата си от 2007 г., каза вицепремиерът.
Като превантивна мярка на източници за финансиране, освен средства от фискалния резерв, е заложена и опцията за допълнително емитиране на държавни ценни книжа в размер до 2 млрд. лева, посочи той. 
В проекта максималният размер на новия държавен дълг, който може да бъде поет, е увеличен до 3,5 млрд. лева.