Заменките на гори над Боровец, направени от бившия министър Нихат Кабил в полза енергийния бос Христо Ковачки, са незаконни. Това съобщава шефът на Инспектората на агроведомството Александър Михайлов в интервю за "Труд". Причината е разминаване в датите.
Постановлението, с което Националното управление по горите (НУГ) се преобразува в Държавна агенция по горите (ДАГ), е прието на 23 юли 2007 г.. В него черно на бяло пише, че влиза в сила със задна дата - на 19 юли с.г., но е публикувано в “Държавен вестник” на 31 юли. Проблемът е, че Илия Симеонов, дотогава шеф на НУГ, подписва на 23 юли договорите за замяна на имотите на двете фирми -- “Ел Ем импекс” на Христо Ковачки и на “Грейд 2004” на Камелия Шушкова Това означава, че на тази дата НУГ не е съществувало в правния мир, а Илия Симеонов не е бил началник на горите, твърди служителят, който се надява заменките да бъдат обявени за недействителни. Става дума за 2158,688 дка държавни гори над Боровец, оценени на цена от 2,50 до към 9 лв./кв. м.
В интервютото се разказва и за друга спорна заменка за 439,556 дка земи в полза на близки до бившия министър Нихат Кабил, както и за проверките на т. нар. дървена мафия в Ловешко около Аледин Алиев - Алчо.
Миналата седмица бившият шеф на ДАГ Стефан Юруков бе обвинен за сключената през 2008 г. заменка между агенцията и фирмата „Агросим ” ЕООД, също свързвана с проекта на Ковачки за курорт край Самоков. Юруков има и обвинение от 2009 г.
Преди дни бе повдигнато обвинение и срещу Кабил заради заменките.