Ръководителите на "Леман Брадърс" внесоха жалба срещу "Джей Пи Морган", обвинявайки американската банка, че незаконно е изтеглила милиарди долари дни преди фалита й.
Жалбата е внесена пред съда за фалитите в Ню Йорк и в нея се обвинява президентът на Джей Пи Морган Чейс, Джейми Даймън и други високопоставени ръководители, че са използвали непублична информация и привилегирования си достъп до централната банка и американското министерство на финансите и са се възползвали от нея в ущърб на Леман Брадъс с "унищожителни последствия" за банката.
"Не само, че Джей Пи Морган изтегли от Леман Брадърс милиарди долари, от които инвестиционната банка в затруднение имаше нужда, но и ускори нейния срив като отказа възможността за по-организирано уреждане на погасяването на нейните кредити.
Джей Пи Морган е оказвал натиск и е изисквал едностранни споразумения, неблагоприятни за Леман Брадърс.
Обявяването на фалит на Лемън Брадърс на 15 септември 2008г. стана катализатор на най-тежката финансова криза от 30-те години на миналия век. Банкрутът на банката, която имаше 639 милиарда долара активи при обявяване на фалита, е един от най-големите в американската история.