Сенатът на САЩ блокира с процедурно гласуване амбициозната реформа на Уолстрийт - законодателен приоритет номер едно на президента Барак Обама, предаде Франс прес. Това стана в контекста на една изключително голяма нервност на финансовите пазари.
В подкрепа на законопроекта се обявиха 57 сенатори, а 42 техни колеги, включително няколко демократи, гласуваха против него. Така текстът не събра необходимото мнозинство от 60 гласа в 100-членната горна камара на Конгреса. Това е втора засечка на законопроекта, който се добра трудно до разглеждане в Сената.
Законопроектът, който е обсъждан от Сената от края на април, включва създаването към Управлението за федерален резерв на САЩ (УФР) на орган, който да защитава потребителите. Той предвижда също така край на спасяванията на изпаднали в затруднено положение големи финансови институции с пари на данъкоплатците.
Текстът освен това налага по-строга регулация на огромния пазар на деривати. През последните три седмици сенаторите разгледаха десетки предложени поправки. Една от одобрените предвижда по-голяма прозрачност около УФР чрез пълен одит на неговите сметки от Сметната палата.