Банките ще изгубят между 3,6 и 5 млрд. лв. заради лошите кредити. Това съобщи вчера Кристофор Павлов, главен икономист в УниКредит Булбанк, по време на финансовия форум “Шумът на парите”.
Според него пикът на необслужваните заеми ще бъде през предстоящата година, когато нивата ще достигнат 10-11%. Припомняме, че в края на 2009 г. Павлов очакваше загубите от необслужвани заеми да достигнат 3,6 млрд. лв.
Стоян Александров, изпълнителен директор на Търговска банка АД, коментира пред “Класа”, че е трудно да се изчисли точна сума, но бе категоричен, че банките у нас не показват реалните нива на необслужваните заеми. Според него те се стараят да разсрочват, преструктурират или дори намаляват лихви, само и само да не ги покажат. По думите му оттук нататък развитието на банковия пазар ще зависи от изпълнението на мерките на правителството.
Ако кабинетът продължава да обяснява, че има възможност да се развие гръцкият сценарий, ще се засили процесът на изтичане на капитали, какъвто вече се наблюдава, категоричен бе банкерът. По време на форума финансовите експерти се обединиха около мнението, че лихвите по кредити и депозити ще продължават да падат. Очаква се с приближаването на страната ни към членство в еврозоната спредът между ставките по кредитите и по депозитите да намалява.
Все пак експертите признаха, че 70-80% от печалбите на трезорите идват от кредитирането. Според Емил Ангелов, заместник изпълнителен директор на банка „Пиреос България“, ипотечните заеми тази година ще бъдат хит на пазара, като лихвите по тях и цените на имотите са на нивото от 2006 г.
Банкерите очакват през годината да се запази тенденцията за ръст при ипотечното кредитиране, като в края на 2011 г. той ще достигне до 12–15%. Преди дни в интервю за „Класа“ изпълнителният директор на СиБанк Петър Андронов прогнозира, че през 2010 г. нетният ръст на кредитирането ще остане едноцифрен. Според последния доклад на УниКредит той ще е 4%.
Асен Ягодин, изпълнителен директор на Пощенска банка, от своя страна обясни, че трезорите имат огромен ресурс на пазара на потребителското кредитиране. Депозитите остават по-добрата инвестиция от взаимните фондове, категорични са банкерите. От представителите на инвестиционните дружества задочно им опонираха по-рано вчера, че трезорите са им нелоялна конкуренция.
Според фондовете с поддържането на високи лихви по влоговете не се създават предпоставки за привличане на инвеститори на капиталовия пазар. Те дори призоваха държавата да помисли за начини за успокоение на лихвите по депозити.