По време на кризата слабостите на кредитирането бяха свързани първо с липсата на ликвидност, а след това с качеството на кредитите. В началото на тази година ситуацията очевидно се промени.
Както се очакваше, днес стагнацията на количеството заеми се оказа въпрос на липса на търсене в контекста на свръхликвидност. Това заяви Федерико Гицони, директор на „Банкови операции“ за ЦИЕ, УниКредит груп, по време на годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) в Загреб, съобщиха от италианската финансова институция.
Според Гицони банките сега са ликвидни, което се доказва от факта, че резервите им в централните банки са доста над минималните задължителни.
На същото мнение е и изпълнителният директор на Райфайзенбанк холдинг Хърбърт Степич. Регионът на Централна и Източна Европа (ЦИЕ) остава перспективен, но проблем се оказват неработещите финансови пазари и липсата на търсене на кредити.
„По-скоро търсенето, отколкото предоставянето на кредит, ще бъде ключовият фактор, който ще ни изведе от кризата”, коментира Дебора Револтела, директор „Стратегически анализи за Централна и Източна Европа” в УниКредит груп. По думите й огромна роля за възстановяване на икономическия растеж и в България, и в региона ще има оползотворяването на структурните фондове на Европейския съюз (ЕС).
„Ако бъдат изцяло оползотворени, имат потенциал да добавят от 1 до 2 процентни пункта към номиналния растеж на БВП за региона през 2010 г., което е изключително добра цифра в настоящата среда”, смята Револтела.
Прогнозата на УниКредит е, че икономиката ни ще продължава да се свива и тази година – с 1%, а през 2011 г. ще отчете ръст от 2.2%, съобщи darikfinance.bg. Сътресенията в еврозоната може да подкопаят възстановяването в Източна Европа, която точно сега изплува от най-тежката си криза след падането на комунизма, предупреди президентът на ЕБВР Томас Миров. "Последните събития в зоната на еврото са от най-голямо значение за страните, събрали се около тази маса", посочи още Миров.
"Кризата в Гърция може потенциално да подкопае възстановяването, по-специално ако гръцките банки и техните регионални филиали пострадат от несигурността на пазарите въпреки присъщото им добро състояние и затова решителните мерки, предприети от Евросъюза и МВФ, са добре дошли за успокояване на пазарите", добави ръководителят на ЕБВР и предупреди, че Източна Европа има спешна нужда от нови двигатели за икономически растеж, които да ограничат зависимостта от чужди заеми и подобрят конкурентоспособността.