Погрешни действия от последните 5-7 години допринесоха за проблемите с пенсиите, заяви пред БНР бившият шеф на НОИ Йордан Христосков . Той  открои две грешки - прекаленото намаляване  на осигурителните вноски и ранното пенсиониране.
Според него една от грешките на предишните две правителства е "безпринципното намаляване на осигурителните вноски с цел уж по-добра събираемост, която да компенсира намалението. " Дупката във фонд "Пенсии" фонд "Общо заболяване и майчинство" и във фонд "Безработица" е огромна поради тези намаления, които освободиха за бизнеса около 12 млрд. лв., каза той и допълни: "Невидимата ръка на пазара", която трябваше да помогне за бързо развитие на икономиката, насочи тези пари в едни неефективни инвестиции, главно в областта на туризма, жилищното строителство, а голяма част от тези пари  бяха потребени по най-паразитния начин - в строителство на вили, закупуване на терени, в т. ч. извън България "
Наред със замразяването на вноските ние в следващи години  трябва да мислим и за тяхното постепенно увеличаване, но не до нивата отпреди 7-8 години, посочи той. 
"Ние сме шампиони по млади пенсионери, освободени от тези сектори и най-лошото е, че по-голямата част от тях веднага се връщат на работа и продължават да получават едновременно и висока пенсия, и заплата. Така например в добивните отрасли при съкращение в резултат на преструктуриране се пенсионират мъжете на 52 години, жените на 47 години и ако отидем сега в тези предприятия, ще видим, че същите тези хора, които поради съкращение са били пенсионирани, отново са взети на работа. Така че ограничаването на ранното пенсиониране е една от съществените мерки", добави Христосков.
Вдигането на изискуемия стаж за пенсиониране с 3 години (40 години за мъжете и 37 години за жените) е само един от елементите на пенсионната реформа, каза Христосков, който е и член на съвета по пенсионна реформа към министъра на труда и социалните грижи Тотю Младенов. Миналата седмица правителството  одобри този вариант на реформата, като засега не предвижда вдигане на възрастта за пенсиониране.
 По принцип в пенсионната система трябва да има твърди правила, защото това е един обществен договор между работника или служителя и осигурителната система, и то от самото начало на започване на работа и той трябва да знае при какви условия се пенсионира, по какъв начин ще бъде осъвременявана пенсията му, признава Христосков. Но за съжаление икономическата ситуация в настоящия момент и перспективата за следващите 7-10 години не е така добра, добави бившият управител на НОИ. "Очевидно е, че при това положение трябва да бъдем по-гъвкави, като насочваме парите към хората, които действително се нуждаят. И аз затова съм привърженик на онези механизми, които дават на възрастните хора малко повече добавки.", посочи той.

Алтернативата: Работа до 65 години