Фискалният резерв на страната ще падне от сегашните 6.4 млрд. лв. на 4.5 млрд. лв. в края на годината. Това предвижда проектът за актуализацията на държавния бюджет, внесен от правителството в Народното събрание, пише "Сега".
Сега в Закона за държавния бюджет за 2010 г. е записано, че фискалният резерв на страната не може да пада под 6.3 млрд. лв. Първоначално се предвиждаше недостигът в бюджета да се финансира чрез емитиране на външен дълг, което бе една от 60-те антикризисни мерки, одобрени от тристранната комисия. От правителствения законопроект обаче личи, че парите ще дойдат за сметка на намаляване на фискалния резерв с около 2 млрд. лв.
Фискалният резерв е част от валутните резерви на страната и е допълнителна гаранция за валутния борд.
От проекта, който мина през кабинета миналата сряда, става ясно, че парите на министерствата и ведомствата се орязват с 640 млн. лв., а не както обясняваше финансовият министър Симеон Дянков - с 900 млн. лв. В повечето министерства съкращаването на разходите е с обявените 20%, но има и изключения. Например не се пипат парите на Министерството на отбраната, на социалното ведомство и на НСО.
От сметките в проекта не се разбира къде са обещаните 148 млн. лв. допълнително на ведомството на Тотю Младенов. Сериозно е положението с министерството на образованието. На пръв поглед парите му са намалени с едва 7.7%, или с 30 млн. лв. Кабинетът обаче предлага да орежат наполовина парите по 12-те национални програми, с които държавата финансира политиките в сектора. Средствата в бюджета за 2010 г. и без това бяха сериозно орязани - от 233 млн. лв. на 105 млн. лв., а сега допълнително се отнемат до 49.6 млн. лв.
Леко пощадени от мащабното рязане на пари са МВР, при което съкращенията ще са с 10% вместо с 20%, МОСВ - също с 10%, финансовото ведомство и Министерството на културата - с по 15%.
Здравното министерство е единственото, при което съкращенията ще са с повече от средното - с около 23%, т. е. парите му ще намалеят от 704 на 544 млн. лв. Общините ще получат от държавата с 97 млн. лв. по-малко от първоначално гласуваното, въпреки че много от тях са на ръба на фалита.
Парите на "Държавното обществено осигуряване", здравната каса и съдебната власт (трансферите за тях - бел. ред.) не се пипат. С 20% ще съкращават и средствата на университетите и на БАН. Намаляват се и допълнителни средства за земеделие - със 150 млн. лв., за запаси от нефт - 250 млн. лв., и на фонд "Тютюн" - 80 млн. лв. Премиерът Бойко Борисов обаче обеща да компенсира тютюнопроизводителите със 116 млн. лв.
От неделя насам премиерът Бойко Борисов вече говори за 4.5% бюджетен дефицит, което е над 3-те процента, допустими от Брюксел, и означава, че хазната ще завърши годината на минус с над 2 млрд. лв., пресмята в. "Сега". От проекта за актуализация на бюджета става ясно, че кабинетът очаква да събере с около 2 млрд. лв. по-малко от данъци. Най-големият пробив е при ДДС, от който се очакват с около 1 млрд. лв. по-малко от предвижданото досега, т. е. 5.86 млрд. лв., и при акцизите - със 700 млн. лв. по-малко.