Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу днес критикува остро спекулациите на финансовите пазари, предаде Ройтерс.
Той също така заяви, че ЕК бързо може да пристъпи към по-силна регулация на пазарите, ако те действат безотговорно.
Повод за предупреждението е поредният анти рекорд на еврото, което днес достигна 15-месечен минимум.
Европейската валута силно поевтиня, след като рейтинговата агенция Мудис (Moody's) обяви, че възнамерява да понижи кредитния рейтинг на Португалия до три месеца заради неотдавнашното влошаване на държавните й финанси и слабите перспективи за растеж в дългосрочен план. "Комисията ще направи каквото е необходимо, за да гарантира, че на финансовите пазари не се разиграват спекулации", заяви Барозу пред Европейския парламент, допълвайки, че финансовите институции не бива да забравят какви проблеми са създали. "Ние ще действаме бързо, ако е необходима допълнителна регулация", каза председателят на ЕК.
Паниката се отрази и на фондовите борси. Основният индекс на Атинската фондова борса Athex изгуби още 5,4 процента и днес стойността му се понижи до 1633,26 пункта, продължавайки тенденцията на спад от началото на седмицата, предаде Франс прес.
Акциите продължиха да поевтиняват днес в ранната търговия на Уолстрийт, след като инвеститорите продължиха да хранят опасения за европейските проблеми с дълговете, предаде Асошиейтед прес. Европейските пазари отново отчетоха спад, след като вчера търговията на водещите европейски фондови борси приключи със срив на основните индекси. На пазарите има несигурност около помощта от 144 млрд. д. за Гърция. Канцлерът на Германия Ангела Меркел призова германските парламентаристи бързо да одобрят закона за отпускане на германския дял от финансовата помощ, който се равнява на 29,3 млрд. долара. Котировките на акциите на световните фондови пазари се понижиха на фона на нарастването на опасенията, че Европа няма да успее да се справи с дълговите проблеми на Гърция.