Измененията в Правилника включват на първо място намаляване на досегашните прагове за издаване на сертификат за клас А и клас Б – съответно от 32 на 20 млн. лв. и от 16 на 10 млн. лв.
За инвестиции във високотехнологични производства и в общини с висока безработица тези прагове ще бъдат три пъти по-ниски от базисните. Инвеститорите във високотехнологични услуги могат да получат сертификати при пет пъти по-ниски прагове от базисните, предаде БГНЕС.
Правителството планира да сертифицира и приоритетни инвестиционни проекти, които не попадат в секторите, изрично изброени в правилника. Критерият за това обаче е не само размерът на инвестицията, а и броят на заетите.
Така в общия случай ще бъдат подпомагани проекти за над 100 млн. лв., които осигуряват повече от 200 работни места. За изграждане на индустриални зони праговете са 70 млн. лв. и 100 заети, а за технологичен парк – 30 млн. лв. и 50 заети. Във високотехнологичните услуги ще се сертифицират проекти за повече от 20 млн. лв., които осигуряват поне 50 работни места. Приоритетните проекти ще се насърчават с пакет от мерки, които включват придобиване право на собственост върху общински или държавни имоти без търг или конкурс, по цени, равни на данъчната оценка; отпадане на държавните такси при промяна предназначението на земята; институционална подкрепа; публично-частно партньорство с областите и общините, академичната общност и други.
Друга група от мерките за подкрепа на приоритетни проекти включва предоставянето на субсидии в следните случаи: до 50% от разходите за инвестиции и научни изследвания и до 10% от разходите за инвестиции в преработващата промишленост.
Тези средства ще се отпускат не по-рано от третата година от осъществяването на проекта и/или когато са изпълнени не по-малко от половината от минималния размер на инвестицията за издаване на сертификат. Субсидиите ще могат да се ползват за възстановяване на част от направените разходи, съгласно правилата за допустима държавна помощ.
Мерките в подкрепа на приоритетните проекти са съобразени с правилата за допустима държавна помощ по Регламент 800/2008 г. на ЕК. Друга група промени в правилника предвиждат подобряване на административната среда чрез въвеждане на служебна проверка на декларации и други документи, както и електронни услуги при обслужване на инвеститорите от администрацията.