Федералните власти на САЩ са започнали наказателно разследване срещу американската инвестиционна банка Голдман Сакс, предаде БТА, цитирайки "Уолстрийт джърнъл".
Разследването цели да установи дали банката или нейни служители са извършвали измами с ценни книжа. Според "Уолстрийт джърнъл" разследването се води от федерален прокурор от Манхатън и все още е на ранен етап.
Информацията все още не е потвърдена нито от прокуратурата, нито от "Голдман Сакс", посочва Ройтерс, на която се позова БТА. Федералната комисията по ценните книжа и фондовите борси (ФКЦКФБ) на САЩ вече подаде жалба срещу "Голдман Сакс" и нейния служител Фабрис Тур, обвинявайки ги, че са мамили инвеститорите, продавайки им сложен финансов продукт, обезпечен с рискови ипотечни кредитни деривати - т. нар. обезпечени дългови облигации (CDO).
Обвинението в пазарна манипулация се дължи на факта, че през 2007 г. при селектирането на пакетите от ипотечни ценни книжа е участвал хедж фонда Paulson&Co. След това същият този фонд е залагал срещу книжата (играл е на късо), което е явен конфликт на интереси.
"Голдман Сакс" вече е разследвана във Великобритания и Германия.