През април 2010 г. общият показател на бизнес климата у нас се покачва с 4.4 пункта в сравнение с предходния месец, съобщи Националния статистически институт. Подобрението се дължи на по-благоприятните мнения на стопанските ръководители от всички наблюдавани отрасли.
В промишлеността през април 2010 г. показателят  нараства с 5.6 пункта в сравнение с март. Това се дължи на по-оптимистичните оценки и очаквания.
По-благоприятно се оценяват също конкурентните позиции на предприятията. Все още има намерения за съкращаване сред близо 15% от предприятията. Средното натоварване на мощностите в промишлеността през април нараства с 4.4 пункта в сравнение с януари и достига 68.9%. Осигуреността на производството с поръчки (измерена в брой месеци) обаче приблизително се запазва и се оценява на 4.5 месеца. По отношение на продажните цени в промишлеността през следващите три месеца съществуват слаби очаквания за повишение.
В строителството ръстът е с 3.6 пункта. Анкетата отчита, че строителната активност се свива по-бавно в сравнение с предходните месеци. През последния месец има и известно увеличение на броя на клиентите със закъснения в плащанията. Същевременно обаче силно са подобрени очакванията за дейността през следващите три месеца. Не се очаква повишение на продажните цени на строителната продукция.
В търговията на дребно повишението е по-малко - с 2.5 пункта в сравнение с предходния месец. Това се дължи на по-оптимистичните очаквания за  следващите шест месеца. Обемът на продажбите през последните три месеца се оценява като намален. Нагласата е за  известно увеличение на продажните цени през следващите три месеца.
Бизнес климатът  в сектора на услугите нараства с 4.4 пункта в сравнение с март. Очакванията са за запазване на цените.
Това са поредните икономически данни, подсказващи известно подобрение на конюнктурата - след ръста на износа за февруари и сезонното понижение на безработицата.