От юни изрядните фирми платци ще влязат в т.нар. Златен регистър и ще получават само за седмица обратно внесения ДДС, съобщи финансовият министър Симеон Дянков пред BNEWS. Идеята бе лансирана още в края на миналата година, а преди дни и бившият финансов министър Муравей Радев я предложи като сериозна антикризисна мярка, само че за 4 дни, припомня Класа.
Според министър Дянков единствената причина Златният регистър да не бъде приложен все още е фактът, че трябва да се свържат информационните системи на Агенцията за държавни вземания (АДВ) и на НАП, за да може да се засекат данните за изрядните платци сред фирмите. Очаква се тази единна система да бъде готова до 1 май. От началото на годината АДВ премина в структурата на данъчната агенция.
Промяната в срока за връщане на ДДС обаче трябва да бъде отразена и в Закона за ДДС, което означава, че трябва да бъде одобрена в парламента.
Според последната корекция, влязла в сила от 1 януари т.г., налогът се възстановява в 30-дневен срок , вместо за 45 дни, както беше дотогава (след изтичане на срока за приспадане на данъка обаче - бел. ред.).
Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал (АИК) Васил Велев коментира пред „Класа“, че е по-удачно да се въведе регистър не на изрядните, а на некоректните фирми. По думите му ускореното връщане трябва да става за всички компании, а забавянето може да се случи единствено за тези, при които има съмнения за нередности. По данни на АИК у нас има около 250 хил. работещи компании, регистрирани по ДДС.
Зам.-председателят на Българската стопанска камара (БСК) Камен Колев също се обяви за връщането на налога в по-кратки срокове, но призова, ако при последващи проверки се окаже, че някоя от фирмите от регистъра не е била коректна, тя да бъде извадена завинаги от списъка.
"Другата задължителна мярка е действително да се автоматизират насрещните проверки“, категоричен е Колев.