Лихвите по гръцките 10-годишни облигации прехвърлиха за пръв път от влизането на страната в еврозоната през 2001 година прага от 9 процента, предадоха световните агенции, на които се позова БТА. 
Това показва, че искането на Гърция за помощ от ЕС и МВФ, отправено в петък, не е било достатъчно, за да успокои пазарите, отбелязва Франс прес. Към 12 часа българско време дългосрочните лихви по гръцките държавни облигации достигнаха 9,116 процента спрямо 8,680 на сто в петък вечерта.
Предишната най-висока стойност бе достигната също в петък - 9,950 на сто. Разликата между гръцките облигации и германските 10-годишни облигации (спред), която служи като референция на облигационните пазари, достигна 607 пункта спрямо 561 пункта в петък вечерта. Това е най-високото ниво на спредовете за Гърция от 1997 година.
Лихвите по двугодишните облигации също достигнаха рекорд тази сутрин от 12 процента - което се смята за признак за силно недоверие в средносрочен план за платежоспособността на страната и способността й драстично да намали дефицитите.