„За“ законопроекта за Данъчно–осигурителния процесуален кодекс (ДОПК) гласуваха 102 народни представители, „против“ - 80 , „въздържали се“ - 3, с което той бе приет на първо четене.

В законопроекта е заложено, засилването на ефективността между тези администрации да стане чрез разширяване на обхвата на автоматичния обмен на информация. С промените в ДОПК се създават правила за обмен на информация за предварителните трансгранични данъчни становища и предварителните споразумения за ценообразуване, издавани в държави членки на Европейския съюз.

Според вносителите правилата имат съществено значение за засилване на борбата с укриването на данъци и агресивното данъчно планиране. Във връзка с обмена на информация с други държави бе прието прецизиране на разпоредби за обхвата на данъчно-осигурителната информация и основанията за разкриването й. Приетият законопроект предвижда фискален контрол върху движението на стоки с висок фискален риск да се осъществява и по отношение на акцизни стоки. Засиленият контрол върху акцизните стоки се въвежда като мярка за ограничаване на сивата икономика.

В рамките на дебата секретарят на парламентарната група на „БСП за България“ Георги Търновалийски, заяви, че групата му няма да подкрепи промените в ДОПК, тъй като те са направени в грубо потъпкване на Закона за нормативните актове.

Депутатът от ГЕРБ Владислав Николов заяви, че с промените в ДОПК от ГЕРБ искат и да усложнят продаването на предприятията с данъчни задължения, които носят големи липси на бюджета.

Емил Димитров от „Обединени патриоти“ посочи, че според него е необходимо да се разшири обхватът на фискалния контрол за всички акцизни стоки.