Това съобщи първият заместник генерален директор на корпорацията Кирил Комаров, цитиран от ТАСС и БТА.

Ако всичко върви успешно, през 2023 година за 100-ата годишнина на Турската република ще можем да пуснем първия блок, каза Комаров на изложението "Атомекспо-2017". Планира се днес Росатом да подпише документ за ключовите условия по сделката за влизане на турски консорциум в капитала на АЕЦ "Аккую".

Консорциумът от турски компании Дженгиз-Колин-Кальон (Cengiz-Kolin-Kalyon) ще влезе в капитала на проектната компания Аккую нуклеар (дъщерна на Русатом енерго интернешънъл, част от международния блок на държавната корпорация Росатом), изпълняваща проекта "Аккую".

Миналата седмица Аккую нуклеар получи лиценз за производство на електроенергия в АЕЦ в Турция за 49 години. Лицензът е със срок на действие до 15 юни 2066 година. През 2010 година Русия и Турция подписаха междуправителствено споразумение за сътрудничество в сферата на строителството и експлоатацията на първата в Турция атомна електроцентрала "Аккую".

Проектът, чиято стойност се оценява на 20 милиарда долара, предвижда изграждане на четири енергоблока с реактори с обща мощност от 4,8 хиляди мегавата. Срокът на експлоатация ще бъде 60 години, а обемът на произведената електроенергия ще позволи покриване на 17 процента от вътрешното търсене, отчитайки равнището на текущото потребление.

АЕЦ "Аккую" се строи близо до пристанище Мерсин (Южна Турция).