Това прогнозира в предаването пред БНР енергийният експерт Пламен Димитров след поисканото от „Булгаргаз“ увеличаване на цената с 32 на сто.

Според него мотивите ще бъдат, че газът е поскъпнал на международните пазари. Това няма да се отрази толкова рязко на битовите потребители, защото отоплителния сезон свършва през април, но за индустрията ще бъде сериозно увеличението.

Има сериозно увеличение на износа на „Газпром“ за миналата година и причините за това са две. Първата е, че беше сравнително евтин руският газ през миналата година, защото в началото на годината падна рязко цената на нефта. Руският газ е обвързан с цената на нефта, така че някои европейски държави използваха момента да се запасят с природен газ. Втората причина е, че зимата беше необичайно студена и това увеличи рязко заявките за руски газ в началото на тази година, каза Димитров.

По думите му при наличие на алтернативен източник, който да доставя газ от пазарите, където цента на газа не зависи от цената на нефта, то това би диверсифицирало и ценовите шокове.

Според енергийния експерт Илиян Василев това рано или късно е щяло да се случи, защото нямаме други доставчици освен „Газпром“.

Цената можеше да бъде по-ниска, ако бяхме нагнетили максимално в Чирен при ниските цени. Можехме да имаме още един буфер. Възможността за буфериране на цените намаля заради това, че ние не добиваме вече тези 10% от местен газ, който беше по-евтин. Нищо не направихме, за да може примерно в реверсен режим да влиза газ от Гърция, за да имаме диверсификация на доставчиците. Газ има на границата, който не е руски. Цените могат да бъдат със сигурност договаряни в по-ниския режим като се увеличава конкуренцията, каза Василев.