Това е постигнато благодарение на солидното повишение на доверието в промишления сектор и в сферата на услугите, показват резултати от последно проучване на Европейската комисия, цитирано от БТА.

Подобрението на икономическото доверие в еврозоната е пореден знак, че бизнесът в региона е успял доста бързо да се отърси от първоначалните опасения относно потенциалното негативно влияние върху европейската икономика, провокирани от решението на Великобритания да напусне ЕС.

Индексът, измерващ икономическото доверие в еврозоната, нарасна през октомври до 106,3 пункта от 104,9 пункта през септември при очаквания за негово слабо понижение до 104,8 пункта.

Това е най-високо ниво от индекса от декември 2015 година и негово солидно подобрение за втори пореден месец от петмесечното дъно през август от 103,5 пункта.

ЕК регистрира ръст на този важен индекс за четири от водещите икономики в еврозоната, като най-солидно подобрение бележи икономическото доверие в Испания (повишение с 2,6 пункта), следвана от Германия (повишение с 1,6 пункта), Италия (с 1,5) и Холандия (с 0,1 пункта).

Единствено индексът за Франция бележи слабо понижение с 0,3 пункта.

Индексът, определящ бизнес климата в еврозоната, който е индикатор за фазата на текущия бизнес цикъл, също нарасна силно до 0,55 пункта от 0,44 пункта през септември при очаквания за доста по-умерено подобрение до 0,46 пункта, достигайки най-високо ниво от юли 2011-а година.