За това алармираха от КНСБ по време на форум за проблемите на незащитената заетост, съобщи Дарик. Според синдиката в края на периода на работниците често не им се отчита и заплаща извънредния труд.

По данни на КНСБ този режим се прилага най-вече в търговията и производството, но напоследък се забелязва и при държавните служители. От КНСБ обявиха още, че подготвят цялостна концепция за промяна в заплащането на труда у нас, която ще бъде представена в края на месеца.

Вицепрезидентът на синдиката Чавдар Христов посочи като пример производство с 80 души, в което за период от 3 месеца е нужна повече работна ръка, но вместо да се наемат, работниците работят на 12 часов ден, и в края на периода работодателят приравнява изработеното към нормалното работно време. В много случаи обаче извънредният труд или не се отчита, или не се заплаща.

Една от мерките, предложени от синдиката, е да се възстанови правилото този режим да се прилага само за производствата с непрекъснат цикъл.

Колкото до заплащането на труда, от КНСБ настояват за законодателни промени, които да гарантират изплащането на 100 процента от размера на заплатата и да се криминализира умишленото неплащане на заплати.