Това заяви пред журналисти заместник-председателят на Българската стопанска камара /БСК/ Камен Колев, цитиран от БТА. По-рано днес БСК беше домакин на кръгла маса за политиките за привличане на висококвалифицирани граждани на трети страни, година след прилагането на директивата за европейската т. нар. Синя карта. Тя дава право на притежателя й да работи законно на територията на държава-членка на ЕС.

Общо за 2011 г. Агенцията по заетостта /АЗ/ е издала общо 569 разрешения за работа за специалисти от Турция, Русия и Узбекистан, съобщи Мартина Антонова - старши-експерт в агенцията. Издадените разрешения за придобиване на Синя карта за специалисти с високо образование от началото на годината са 11 и основно са за инженери - граждани на Индия, Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Канада. От началото на годината агенцията е издала седем разрешения за работници от същите държави, за ръководители на отдели, за заместник-директори на предприятия, за програмни експерти, посочи Антонова.

Според Камен Колев обаче бизнесът не е добре запознат с възможността за наемане на служители от трети страни чрез Синя карта. По закон работодателите могат да наемат висококвалифицирани служители от трети страни, чак след като бюрата по труда направят проверка дали за съответната позиция не кандидатстват български граждани.

България е в Топ 3 по най-трудно намиране на кадри, отчете преди месец компанията за подбор на персонал Менпауър Груп (ManpowerGroup). Пред нас са само Япония и Бразилия.

У нас обаче усилено се търсят не толкова специалисти с висше образование, а такива с професионално, посочи заместник-председателят на БСК. Остра е нуждата на бизнеса от заварчици, асансьорни техници, електротехници, шивачки, съобщи Колев. В същото време от университетите излизат все повече завършили специалности като маркетинг, мениджмънт и бизнесадминистрация, коментира Колев. Той посочи, че много често професионалното образование е по-подходящо, защото то може много по-гъвкаво и за по-кратък период от време да обучи съответните кадри.