Вчера Меркел разговаря по телефона с гръцкия държавен глава Каролос Папуляс. Вестниците отбелязват, че според някои информации Меркел е поискала сформирането на правителство възможно най-скоро след вота и е направила предложение за паралелен референдум за еврото.
Вечерта Берлин отрече да е правено такова предложение. В днешните си издания вестниците пишат за първа по рода си политическа намеса. "Ултиматум на Меркел" е заглавието по темата на в. "Та неа".
Изданието отбелязва, че германският канцлер е пояснила на Папуляс, че финансирането на страната зависи от желанието на гърците за оставяне в еврозоната.
Президентът е информирал за предложението премиера Панайотис Пикраменос, който от своя страна е информирал политическите лидери. От кабинета на канцлера отрекоха да е имало предложение за референдум, но източници от президентството твърдят, че информацията отразява действителността, посочва "Та неа".
"Гръцкият народ няма нужда от референдум, за да покаже избора си на еврото. Избор, който се защитава с кървави жертви. Гръцкият народ има правото да бъде уважаван от партньорите си", заяви лидерът на Нова демокрация Андонис Самарас.
По думите му предложението на Меркел за референдум, и то в предизборен период, е най-малкото неуместно и не може да бъде прието. Според лидера на коалицията на радикалната левица СИРИЗА Алексис Ципрас Меркел е свикнала да се обръща към политическата власт в Гърция като към страна протекторат. "На изборите на 17 юни гръцкият народ ще й даде окончателен отговор. Ще сложи край на меморандумите за рестриктивни мерки, подчинение и липсата на достойнство и ще отвори пътя за напредничаво развитие в цяла Европа", посочи Ципрас.
От пресцентъра на социалистическата ПАСОК изпратиха съобщение, в което се отбелязва, че провеждането на референдум е в изключителните правомощия на правителството и парламента, а не на Европейския съюз или правителствата на други страни-членки.
Гръцката комунистическа партия (ККЕ) определи искането на Меркел като изнудване, а от Демократичната левица на Фотис Кувелис заявиха, че Меркел се опитва да тероризира гръцките граждани. Вестник "Етнос" определя случилото се като гаф на Меркел.
Изданието коментира, че германският канцлер би трябвало да знае, че провеждането на референдум на практика е невъзможно. Ясно е, пише "Етнос", че става дума за поредното предупреждение преди важните срещи в рамките на Г-8, където се очаква върху нея да се упражни натиск за прилагане на мерки за развитие в цяла Европа.
"Германският канцлер премина всякакви граници! Нареждания и заплахи от Меркел за това как трябва да гласуват гърците" е заглавието на в. "Авриани".