За първи път тази година говорим за растеж и инвестициите. Това каза заместник министърът на финансите Боряна Пенчева на бизнес конференцията "Bulgaria: Business UP". На конференцията присъстваха и икономическият министър Делян Добрев и шефът на Българската агенция за инвестиции Борислав Стефанов.

Ние сме на водеща позиция и по растеж в Европа, дори със скромната прогноза 1.4% ръст за 2012 година на България. Ние работим за запазване на финансовата стабилност, похвали се зам-министърът. Ние имаме добра капиталова адекватност и висока стойност на ликвидност на българските банки, повиши се и събираемостта по ДДС.
Интересът на инвеститорите през последните месеци се повиши значително, започна реализацията на редица проекти, информира Борислав Стефанов - шеф на БАИ. Той съобщи ревизирани данни, според които през миналата година преките чуждестранни инвестиции вече са достигнали 1,350 млрд. евро при предварително оповестени 1,065 млрд. евро.

Предимствата на България седят все по-добре на фона на Европа, ние сме единствената държава в ЕС, която за 2009-2010 година получи повишение на кредитния рейтинг. България е сред водещите страни в Европа по бюджетен дефицит, каза пък министър Делян Добрев. Срещаме голяма конкуренция от страна на други държави в Източна Европа, мислим за редица законодателни промени, които целят да насърчат инвестициите. За да бъдем атрактивни за инвеститорите е нужно повече от ниски данъци и добра данъчна политика, продължи министърът на икономиката.

Според Добрев страната ни прави няколко реформи в ОП "Конкурентоспособност". Сроковете, по които се работеше в програмата, бяха, меко казано, лоши за бизнеса, реформата цели да промени това като се оптимизират процесите. Основното притеснение на чуждестранните инвеститори в България е, че няма да могат да се справят с бюрокрацията в страната, каза още министърът. Има програма за обучаване на проекти мениджъри, които да помагат на инвеститорите именно в работата им с администрацията, добави той.