Безработицата в еврозоната през март е достигнала най-високото си равнище от създаването на валутния съюз - 10,9 процента от икономически активното население. Това сочат публикувани днес данни на Евростат, цитирани от Франс прес и Асошиейтед прес.
Според изчисленията на Евростат 17,36 милиона души са били без работа в еврозоната през март, което е със 169 000 повече в сравнение с предходния месец. Това равнище, което се равнява на достигнатото през април 1997 година, но не е отчитано никога след въвеждането на еврото, отговаря на очакванията на анализаторите, анкетирани от Дау Джоунс нюзуайърс, отбелязва АФП, цитирана от БТА.
Вече за 11-и пореден месец безработицата в еврзоната достига или превишава прага от 10 процента. За една година 1,73 милиона души са останали без работа.
В целия ЕС безработицата е била стабилна на равнище 10,2 процента през март. Това е абсолютен рекорд, посочва Евростат, цитирана от АФП. Сред страните членки най-ниска безработица се наблюдава в Австрия (4 процента), Холандия (5 процента), Люксембург (5,2 процента) и Германия (5,6 процента), докато в Испания показателят категорично остава най-висок в Европа.
Мадрид е отчел скок на безработицата до 24,1 процента за март. В Гърция равнището на безработицата, според последните налични данни от януари, е 21,7 процента.
В България за март 2012 година е отчетена безработица от 12,6 процента, сочат данните, поместени на сайта на Евростат.

Това е най-високо ниво от март 2004 г., показват данните на сайта на статистическата служба. Рекордните 19.9% безработица у нас са били достигнати през 2001 г., а най-ниска (5.2%) е била безработицата през есента на 2011 г. Данните на Евростат, за разлика от данните на Агенцията по заетоста са сезонно изгладени. Ръст над 6 % за една година отбелязва младежката безработица в България, която вече е 32,8 %, или една от най-високите в Европейския съюз. Средният й дял там през март е бил 22,6 на сто. Безработните мъже в нашата страна са с 3 % повече от жените.

В интервю за БТВ преди дни социалният министър Тотю Младенов заяви, че "данните за безработица над 12% не са верни, официално тя е 11,5%, като очакваме леко да намалее в следващите месеци". Нивото от 11.5% бе отчетено за февруари от Агенцията по заетостта.