Сделка за продажба на БТК няма да има, съобщиха за "Капитал Daily" три независими източника. Причината е, че кредиторите не са харесали офертите на тримата кандидати за българския телеком. Според вестника най-силната сред тях беше на единствения стратегически участник - Turkcell, която е предложила най-високо кешово плащане. Но компанията е поискала прекалено голяма сума от цената да остане блокирана до изясняването на претенциите на държавата към предишните купувачи на телекома.
Това не е единственият проблем пред кандидатите. Обвързващата оферта на Turkcell да придобие 94% дял във Vivacom ще окаже натиск върху рейтинга на компанията, предупредиха от Fitch.
Кандидат бе и обединението между Корпоративна банка и новия собственик на "Булгартабак" - ВТБ Капитал. Според медийни публикации обединението е повишило офертата си до 850 млн. евро.
Оферти са подали още гръцкият инвеститор Панос Германос заедно с Тор Бьорголфсон, който бе собственик на БТК до 2007 г., както и испанската Памплона. Интерес бяха проявили, но без да подадат оферта, още собственикът на "Мобилтел" - "Телеком Аустрия" и базираната в Персийския залив "Оджер Телеком", която работи с ливански капитали и вече стъпи на Балканите чрез покупката на "Тюрк Телеком".
Процедурата за продажба на Виваком започна през есента на 2011 г., след като продажбата й от Тор Бьорголфсон на фонда на AIG (сега PineBridge Investments, компания на китайския бизнесмен Ричард Ли) през 2007 г. натовари групата на БТК с дългове за около 1.65 млрд. евро.