Реалистичната цена, която ще трябва да платим за АЕЦ „Белене" е 10,35 млрд. евро, според доклада на HSBC, стана ясно от думите на министъра  пред Нова тв. Под заплахата от внасянето на парламентарен вот на недоверие към правителството, българските власти бяха принудени да разкрият част от информацията по оценката на стойността на АЕЦ „Белене”. 
Парите за АЕЦ „Белене" са похарчени отдавна, защото е поръчано оборудване за нея, без да има разрешение за строителство и сега си плащаме кредита за това, уточни енергийният министър.
Според експертите, минималната цена на тока от АЕЦ „Белене” за 60-годишната експлоатация на централата би била близо 75 евро за мегаватчас или 146 лв. За сравнение – по данни на ДКЕВР, цената без ДДС на произвежданата електроенергия от АЕЦ „Козлодуй” е 15.30 лв. за мегаватчас, припомня БНР.
В общите разходи по проекта от 10.35 млрд. евро се включват разходи по строителство за 6,13 млрд. Но без да се отчитат  плащанията по кредите, директните разходи за строителството на атомната централа и инфраструктурата са 8,15 млрд. Първоначалният договор бе сключен при цена от 4 млрд.евро.
Проектът би се изплатил едва през 2038 г., са пресметнали от HSBC, при цена на 1 МВт/ч електроенергия от 75 евро, отбелязва по този повод руският вестник “Коммерсант”, цитиран от "Фокус".
Според презентацията на HSBC, ситуацията около цената на електроенергията в България и условията за изплащането на централата силно зависят от стратегията за борда в парниковите газове в рамките на общата политика на ЕС. Пред руското издание професор Атанас Тасев, член на Българския енергиен форум, казва, че дори и старите страни-членки на ЕС едва е справят с тежките нормативи, изискващи постигането на 20% зелена енергия. Той подчертава, че реалната рентабилност на „Белене” зависи от 50 различни фактора, включително ще трябва ли България да изпълнява нормата за зелена енергия или не.