Испания днес продаде държавни облигации за 3,18 милиарда евро (4,16 милиарда долара) при покачващи се лихви, предаде ДПА. Това е пореден сигнал за напрежение на пазарите.
Доходността по 12-месечните книжа се е повишила до 2,74 процента спрямо 1,47 процента през март, а при 18-месечните е достигнала 3,2 процента спрямо 1,77 процента.
Търсенето обаче е превишило над три пъти предлагането. Лихвата по 10-годишните испански облигации е останала над 6 процента, след като вчера за първи път прескочи това ниво.
Засилващият се пазарен натиск върху Испания предизвика опасения, че страната може да има нужда от спасителна помощ от Европейския съюз и Международния валутен фонд (МВФ), припомня ДПА.
Страната трябва да пусне в четвъртък на пазара ценни книжа с падеж 2014 и 2022 година и още отсега емисиите се очертават деликатни, въпреки че Мадрид покри близо 50 на сто от програмата си за финансиране от пазарите от 86 милиарда евро за 2012 година.
В опит да осигури допълнителни приходи за 2.5 млрд. евро управляващата Народна партия на премиера Мариано Рахой наскоро прокара според законопроект за данъчна амнистия, позволяващ легализиране на доходи срещу глоба от 8 до 10 процента. Мярката е част от опитите на правителството да намали бюджетния дефицит на Испания от 8,5 процента до 5,3 процента от
брутния вътрешен продукт през 2012 година.
Притесненията на инвеститорите са свързани с финансовите проблеми на районите, разполагащи с голяма автономия, както и с неефективността на банковия сектор. Наливането на ликвидност от страна на ЕЦБ през зимата спомогна да се тушират тези проблеми, но с изтеглянето на ЕЦБ те отново застават на дневен ред.
За сметка на това Гърция днес пласира облигации за 1,625 милиарда евро със срок на погасяване след 13 седмици при по-ниски лихви. Доходността по книжата е била 4,2 процента в сравнение с 4,25 процента при предишната аналогична емисия.