Количеството финансови активи в света, които се оценяват като безопасни, трайно намалява. Това предаде ИТАР-ТАСС, цитирайки доклада на Международния валутен фонд (МВФ) за финансовата стабилност в света, който бе публикуван днес.
"Глобалната финансова криза и засилването на безпокойството за стабилността в много държави с развита икономика показаха, че никой актив не може да се оценява като наистина безопасен", посочва докладът, цитиран от БТА. При сегашната ситуация "дори активите с висок рейтинг са подложени на рискове", подчертават експертите. Безопасността се определя от високите рейтинги, дадени от рейтинговите агенции, отбелязват авторите на доклада. Сред тези активи са ценните книжа на министерството на финансите на САЩ и федералните облигации на Германия, както и на редица големи корпорации.
"Намаляването на количеството на безопасните активи и нарастващото им търсене се отразяват негативно върху финансовата стабилност в света", установява МВФ. Според експертите на Фонда за разрешаване на тази ситуация трябва "да бъдат взети гъвкави мерки", при това постепенно.
В доклада си МВФ отбелязва също така, че е допустимо да бъде увеличена пенсионната възраст в света. Увеличаването на продължителността на живота е "много желателно и повишава индивидуалното благосъстояние", посочват авторите.
Има обаче "много сериозни финансови последици от така наречения риск от дълголетие", тъй като "при застаряването на населението през идните десетилетия възрастните хора ще използват все повече ресурси, създавайки напрежение в държавните и лични бюджети".
"При увеличаване на продължителността на живота в света със средно 3 години до 2050 година издръжката, свързана със застаряването на населението, която и без това е огромна, може да скочи с 50 процента", подчертават експертите. Като пример се дават САЩ, където подобни промени могат да увеличат задълженията на частните пенсионни структури с 9 процента.
Докладът подчертава колко е важно да бъдат въведени реформи, насочени към "повишаване на пенсионната възраст според очакваното увеличаване на продължителността на живота". "Това може да бъде направено по нареждане на правителствата, но не бива и да се изключва самите хора да бъдат стимулирани по-късно да излизат в заслужена почивка", допълва МВФ.
Ако е невъзможно пенсионната възраст да бъде повишена, могат да се намалят пенсиите, отбелязва организацията.