Позицията на БСК е по повод на настояването на Висшия съдебен съвет за увеличение на съдебните такси, като целта е постигане на планираните за тази година 140 млн. лв. собствени приходи към бюджета на съдебната власт.

От камарата припомнят, че в писмо до министъра на правосъдието от 22 март са предложили да бъде направена промяна в Тарифата за таксите, събирани от съдилищата, като при пропорционалните такси 4 процента върху цената на иска /за първа инстанция/ се предвиди поносим за ищеца максимален размер, платим при започване на съдебното производство, а при завършването му разликата до пълния размер - 4 процента, да бъде внасяна от загубилата делото страна.

От БСК смятат, че подобна промяна ще гарантира правото на бърз и справедлив процес и е в съответствие с европейската инициатива за намаляване на административната тежест, облекчаване на процедурите и свързаните с тях разходи.

Мярката ще улесни малкия и средния бизнес, а и всички останали търговци, при завеждане на дела и ще създаде нормативна среда, благоприятстваща упражняването на конституционното право за достъп до правосъдие. Според камарата мярката косвено ще доведе до намаляване на междуфирмената задлъжнялост, до запазване на работните места и до възможност за нови инвестиции, смятат от БСК.