Отказът от руската АЕЦ ще струва на България 1 милиард долара, информира днес руското електронно издание РБК. Това е размерът на неустойката, която българската страна ще трябва да изплаща на Росатом. Освен това след няколко години страната ще се изправи пред необходимостта да внася електроенергия от чужбина, отбелязват анализатори, цитирани от РБК и БТА.
Това твърдение противоречи на мнението на енергийния министър Дилян Добрев, според когото страната ни има да плаща на руската страна 180 млн. евро и не е ставало дума за компенсации.
Според експертите на РБК решението за отказ от сътрудничество в Русия по проекта "Белене" е било взето под силен натиск на САЩ. За това отчасти свидетелстват и изявленията на бившия министър на енергетиката Румен Овчаров, който в интервю за едно от водещите германски издания "Франкфуртер алгемайне цайтунг" призна, че съдбата на "Белене" е била решена от американците, а не от премиера на България Бойко Борисов, отбелязва руското електронно издание. Посланикът на САЩ в България Джеймс Уорлик определи взетото решение като "съвместно".
"След много години на размисли стигнахме до мнението, че този проект ще струва много скъпо на България. И след внимателно обсъждане премиерът реши, че е много скъпо", каза дипломатът, допълвайки, че по същата схема може да бъде "диверсифицирано" сътрудничеството между София и Газпром, посочва РБК. "Ние сме добри приятели със страната ви и искаме да помогнем, но решенията се взимат от българския премиер и кабинет, а не от Вашингтон", заяви вчера пред БНТ посланикът на САЩ в България Н.Пр. Джеймс Уорлик във връзка с решението, което взе кабинетът да се спре строителството на АЕЦ "Белене" както и да се сложи край на спекулациите, че българският отказ е в услуга на САЩ.
"Това, което ние искаме, е това, което България иска - енергийна ефективност и намаляване на цената, посочи посланикът в ефира на националната ни телевизия. По думите му при взимането на решение за "Белене" е имало два аспекта - цена и диверсификация на енергийните източници.
"Накрая всичко опря до цената. След доста години обмисляне се стигна до мнението, че този проект е скъп за България. След внимателно обмисляне премиерът взе решението, че е твърде скъпо. Преобладаващата част от гражданите също разбират, че проектът е доста противоречив и скъп. Уважаваме неговото решение", заяви Уорлик по БНТ.