Вчера две германски енергийни компании обявиха, че се отказват да вдигат ядрени мощности във Великобритания. Участието на Росатом в най-новата програма за строителство на мрежа от атомни електроцентрали от ново поколение във Великобритания заплашва да стане политически чувствителен въпрос, посочва изданието, цитирано от БТА.

След като германските компании Ер Ве Е (RWE) и Е.ОН (E.ON) излязоха от проекта, британското правителство може да се окаже в положение, в което просто ще бъде принудено да приеме значителни руски инвестиции, допълва "Таймс".

"Последните проекти на Русия в областта на атомната енергетика се отличават с високи стандарти (за качество). Много страни в света сега обсъждат възможността да строят ядрени централи с участието на специалисти на Росатом", посочва Саймън Харисън, директор на отдела за енергетика на консултантската компания Мот Макдоналд (Mott MacDonald).

Ако Росатом получи поръчки за строителство на АЕЦ във Великобритания, част от инвестициите може да дойдат от Китай, допълва ИТАР-ТАСС.