Това съобщи "Капитал Daily", като се позова на вече готов  проект за решение на правителството. Според него финансовият министър Симеон Дянков трябва да задейства процедура за изтегляне на нов облигационен заем до 950 млн. евро. Проектът трябва да бъде гласуван от кабинета съвсем скоро. Така варианта за набиране на ресурс от вътрешния пазар и изполазване на средства от фискалния резерв и Сребърния фонд отпада.
Документът е разпратен за съгласуване до всички министерства със срок да върнат евентуалните си забележки до днес (30 март).
Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева не коментира самия документ и обема на емисията, но заяви, че предварителната процедура за емисия облигации е напреднала и очаква още на заседанието на кабинета през следващата седмица решението да бъде гласувано.
Само преди финансовият министър Симеон Дянков призна в интервю, че не е бил възторжен от идеята да се плащат с еврооблигации. "Категорично няма да оставам в историята ни като повтарящ "сделката Велчев", каза той.
Той прогнозира също лихва от 5.5% по новите книжа. Очаква се емисията да е през май или юни, за да се възползваме от благоприятната ситуация след уреждането на гръцкия дълг и наводняването на пазарите с ликвидност от ЕЦБ.