Въпросът предстои да бъде обсъден утре на среща на финансовите министри от еврозоната в Копенхаген. "Това е позицията, която защитавам от името на Франция", изтъкна министърът пред телевизия Бе Еф Ем бизнес.
Германската канцлерка Ангела Меркел, която дълго се противопоставяше на каквото и да било увеличение на фонда, споменава сума от около 700 милиарда евро, което е компромисен вариант на фона на вероятността фондът да остане само с 500 млрд. евро.
"Защитната стена е нещо като ядрените оръжия в отбраната - направени са, за да не се използват, това е средство за въздържане", обясни френският министър. Според него, колкото по-голям е фондът, толкова по-малка опасност има уязвимите страни да бъдат атакувани на пазарите.
Европейската комисия подкрепя кумулирането на средствата от сегашния Европейски фонд за финансова стабилност (ЕФФС) и бъдещия Европейски стабилизационен механизъм (ЕСМ), който влиза в сила от юли, до общо 940 милиарда евро. Германия е готова да се съберат 500-те евро от ЕСМ с вече ангажираните през 2010 година суми от ЕФФС, което прави 700 милиарда евро, от които на практика не могат да се отпускат назаем повече от 500 милиарда евро.