Парламентът реши кредиторът да има възможност да избере съда при процедурата по издаването на заповед за изпълнение. Това стана с приемането на първо четене на промени в Гражданския процесуален кодекс /ГПК/, внесени от народни представители от ГЕРБ.
Те предлагат да се възстанови отменената през 2009 г. възможност кредиторът да има право на изборна подсъдност - или да избере съда по местоседалището на длъжника или този по местоизпълнение на задължението. Необяснимо е защо законодателят е отменил привилегированата възможност заповедното производство да се осъществява в съда по местоседалището на кредитора, смятат вносителите.
Според Мая Манолова /Коалиция за България/ това предложение е в интерес на големите кредитори, като банки, застрахователни дружества, големите лизингови къщи, а не на мнозинството граждани. С промените в ГПК се предлага да бъде въведен срок за привеждане на постъпилите суми от сметката на съдебния изпълнител по сметките на взискателя или присъединените кредитори. Предлага се да има таван на тарифата за таксите, събирани от частните съдебни изпълнители, с правилото за установяване на максимален размер на пропорционалните такси по изпълнението.
В проекта се предвижда с цел да не се ощетява длъжникът при добросъвестно поведение да не се събират такси върху сумата, която длъжникът е погасил в срока за доброволно изпълнение.
В проекта се предвижда при определяне на сумата на материалния интерес, върху която се начислява пропорционална такса от частните съдебни изпълнители, да не се включва адвокатското възнаграждение.