Това съобщи вчера руската държавна агенция ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източник от българския бизнес. От Министерството на икономиката и енергетиката са отказали коментар, предаде bTV.

Няма инвеститор, който да е проявил интерес към газотурбинна централа на мястото на АЕЦ "Белене", коментира обаче днес пред журналисти заместник-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Валентин Николов, съобщи БНР. Той заяви, че страната ни ще приветства всяка идейна инвестиция в областта на енергетиката. "Изграждането на газова централа, като балансираща мощност за енергията от ВЕИ, е добра идея", коментира Николов.

За такъв вариант съобщи преди два дни лидерът на ДСБ Иван Костов, според когото той е най-добрият - връщане към проекта от 1991 г., а именно площадката в Белене да стане паро-газова централа. „Това, ако се случи, е връщане в пространството на Северноатлантическата общност и Европейския съюз и ще е голям успех и за ДСБ и Синята коалиция”, подчерта Костов.

Днес се очаква премиерът Бойко Борисов да информира министрите за разговора си с руския премиер Владимир Путин в понеделник.
Позцията на кабинета е, че АЕЦ „Белене” няма да се строи без участието на стратегически чуждестранен инветотор и ако проектът не е икономически изгоден за страната ни. Възможно е срокът за финализиране на преговорите и евентуално подписване на договора за строеж на АЕЦ „Белене” да се удължи с още три месеца, за което намекна шефът на Росатом Сергей Кириенко. Срокът изтичаше в края на март. Но кабинетът очаква британската банка HSBC да представи анализа си за ефективността на проекта.