Това заяви министърът по усвояване на средствата от ЕС Томислав Дончев по време на дискусия за следващата седемгодишна финансова рамка на общността.
По думите му с близо 2 млрд. евро ще се финансира изграждането на жп инфраструктура до Дунав мост 2.
Над 4 млрд. лв. са парите за конкурентоспособност на българския бизнес. Министър Дончев припомни, че сумата по кохезионната политика за всички държави е 336 млрд. евро, но точният размер на парите за България все още подлежи на преговори.
Средствата от европейския бюджет ще се разпределят по следния начин - от цялата финансова рамка 30% са за Кохезионния фонд, което означава инвестиции в инфраструктура - пътна, железопътна, както и в сектор "Води". Около 18% са предназначени за Европейския социален фонд, откъдето се финансират наука, образование и социални дейности.
Останалите пари са за Европейския фонд за регионално развитие, като половината от този ресурс е предназначен за приоритетни дейности, като подпомагане бизнеса на малки и средни предприятия. Ще се акцентира и в т. нар. зелени мерки в икономиката.
Помолен за коментар, дали 30% дял на Кохезионния фонд не е намаляване на досегашните средства, Дончев заяви, че тези средства в никакъв случай не са отстъпление от наша страна.
Относно усвояването на средства от сегашния програмен период той заяви, че критична ще е средата на 2012 г., когато ще се разплащат всички миналогодишни проектни предложения. Една от най-горещо дискутираните теми относно следващия програмен период на европейското финансиране е въвеждането на данък върху финансовите транзакции, стана ясно по време на конференцията, организирана от Института за икономическа политика в сътрудничество с фондация „Ханс Зайдел“, България.
Нашата страна не поддържа идеята за въвеждането им с аргумента, че те ще имат незначителен икономически ефект. Но ако всички останали държави в ЕС приемат да има такъв налог, и България ще се присъедини към тях. Обсъжда се и вариант да се облагат не транзакциите, а финансовите дейности, например – облагане на приходи и бонуси.
Друго предложение за новата Многогодишна финансова рамка на ЕС за периода 2014–2020 г. е да се намали броят на одитите по проектите. Ако стойността на проекта е до 100 хил. евро, да има само един одит, а ако е над тази стойност, да не се прави повече от един одит годишно. Има предложение и за намаляване срока за съхранение на документи по проектите от 10 на 5 години.
Според министър Дончев до средата на 2013 г. България трябва да е готова с позицията си за следващия програмен период на европейско финансиране.
Дотогава в дебат с другите страни в ЕС трябва да набележим конкретни мерки, както и националните приоритети до 2020 г.
„Ще се изградят системи за оценка на ефекта от всички оперативни програми“, заяви Дончев. Предстои дълъг дебат, на който всяка от страните членки ще защити интересите си, за да се стигне до консенсус за начина на разпределение на парите от общия европейски бюджет.