На пресконференция с бившия президент на Европейската централна банка (ЕЦБ) Жан-Клод Трише, Юнкер подкрепи твърдо идеята, че финансовият сектор трябва да бъде по-отговорен за последиците от кризата. "Предлагам да запазим същата цел, но да търсим друг инструмент", изтъкна Юнкер.
Трише от своя страна отбеляза, че за да бъде ефикасен, този данък трябва да бъде въведен на световно равнище, при равнопоставени условия. В противен случай според него това би било все едно "да си изстреляме куршум в крака".
Европейската комисия представи през септември 2011 година проект за данък върху финансовите трансакции в целия Европейски съюз, предназначен отчасти да захранва бюджета на ЕС. Девет страни, сред които Германия и Франция, подкрепят въвеждането му.
Други обаче, като Великобритания, са против, тъй като според нея това ще насърчи преместването на финансови дейности.
Наскоро германският министър на финансите Волфганг Шойбле няколко пъти намекна, че е възможно Германия да се откаже от проекта, споменавайки за "алтернативна опция, ако е възможно равностойна".
Юнкер и Трише говориха днес по покана на асоциация ЕС40, обединяваща евродепутатите под 40 години, на конференция на тема "Поуките от световната криза". Бившият управляващ директор на МВФ Доминик Строс-Кан също е поканен на форума, но участието му беше отменено след протести на евродепутати. Вчера срещу него започна официално разследване по обвинения в участие в мрежа за проституция и в организирането на съмнителни партита с участието на проститутки.