Не може да се очаква държавата да се намесва всеки път, когато един работодател не изплаща заплатите на своите работници. Виждате, че ние правим максимални усилия, търсим начин той да бъде разрешен, за да могат хората да получат заплатите си. Целта не е просто да ги получат за месец-два. Това заяви Делян Добрев, министър на икономиката, енергетиката и туризма, в интервю за bTV, по повод случващото се в ОЦК - Кърджали, където работниците се вдигнаха на бунт, защото не са си получавали заплатите. Сигурен, че банките могат да отпуснат тази сума – тя не е толкова голяма, тя е в рамките на 1 млн. лв., но въпросът е, че няма гаранция, че това няма да се случи пак след един месец, каза още министърът.

По думите на Добрев за разлика от "Горубсо Мадан" в ОЦК държавата няма необходимите лостове да въздейства. В маданските мини такъв инструмент бе концесията.
Късно в петък  "Горубсо Мадан" намери нов собственик в лицето на "Минстрой" на Николай Вълканов.

Според министъра големият проблем е недоброто управление на дружеството и по него трябва да се работи. Банките са заинтересовани да намерим решение за ОЦК Кърджали, каза Добрев и допълни, че очевидно дружеството не се управлява добре и е необходимо да се промени мениджмънтът му.

Днес протестиращите работници от ОЦК блокираха един от изходите на града към Хасково, който минава пред завода. Решението на металурзите бе спонтанно, а по думите им блокадата ще продължи половин час.

Чакаме министър Делян Добрев да пристигне в ОЦК и тогава ще решим какво да правим, но ако не се намери някакво решение на въпроса с изплащане на трудовите ни задължения в целия им размер, е възможно да преминем към някаква форма на гражданско неподчинение, заяви вчера лидерът на синдикалната структура към КНСБ в комбината Бельо Стайков, цитиран от Дарик.

„Държавата има механизми, но по този случай трябва да се обърнете към министър Тотю Младенов”, обясни Добрев. Във връзка с това, че въпреки всичко на ОЦК - Кърджали са наложени глоби заради неизплатените пари, министърът коментира, че може би трябва да се направи така, че тези глоби наистина да са стряскащи за работодателите и ги накарат да предприемат някакви мерки.
Само преди дни министър Тотю Младенов лансира идеи за промени в търговския закон, при които работниците да бъдат обезщетени първи при фалит на фирмата.