Това каза пред БНР Пламен Димитров, президент на КНСБ в разговор с работодатели и синдикати за доходите, цитиран от БГНЕС. Четвърта година са замразени доходите, но частичен успех постигнахме с мръдването на минималната работна заплата, допълни той. Средната производителност на глава от населението в България по данни на Евростат е 44%, толкова е произвел българският работник за миналата година, добави Димитров.

От своя страна изпълнителният председател на БСК Божидар Данев заяви, че доходите на населението не отговарят на заплатите. "Доходите и на парламентаристите не отговарят също на заплатите. Проблемът е дали можем да направим системата, да я изчистим, за да можем да говорим макроикономическите баланси да се коригират спрямо макроикономическите баланси на страните в Европа, каза още Данев.

Според него България продължава да кърпи системата. Имаме покачване на работната заплата с 10% в последните години. В ИТ сектора най-много са нараснали заплатите", коментира Данев. Той каза, че всички проектантски, инженерски дейности са се изнесли от страната и посочи, че България е произвела супер продукт, за който получава едва 55 евро при 600-700 евро навън.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов коментира, че бяха изостанали много минималните заплащания и е трябвало да се компенсират въпреки кризата. "Оттук нататък на базата на браншовите и колективните трудови договори чрез увеличаването на минималната работна заплата дадохме тласък на плащанията в транспортно ориентираните предприятия, във фармацията, металургията, химията, минната, пивоварната промишленост", обясни Младенов. Той заяви, че ръстът на работните заплати е около 8% от края на миналата и началото на тази година.

Според социалния министър, държавата в частния сектор може да се намеси с определяне на минималната работна заплата и да даде тласък и да мотивира бизнеса и синдикатите да преговарят на отраслово ниво. Младенов подчерта, че новият тип заплащане, който предстои да се въведе за държавните служители, ще позволи увеличаване на заплатите на тези, които са по-добри в своята работа.